Tarieven

Vergoeding door uw zorgverzekeraar
Psychotherapie wordt door zorgverzekeraars vergoed vanuit het basispakket. Daarvoor is het wel vereist dat er sprake is van een ziektebeeld en van een verwijzing door een (huis)arts. De huisarts moet in de verwijsbrief vermelden van welke diagnose hij/zij vermoedt dat er sprake is. Tevens geeft de huisarts daarbij aan of het gaat om een verwijzing naar de generalistische GGZ, voor minder complexe en dus korter durende behandeling, of naar de specialistische GGZ, waarbij het gaat om meer complexe problematiek en een veelal langer durende behandeling.

Per 1 januari 2022 wordt voor de vergoeding binnen de GGZ overgegaan op het 'zorgprestatiemodel'. Dit moet o.a. leiden tot een transparantere vorm van factureren. 
Zorgverleners zullen, in tegenstelling tot het oude systeem van DBC's, weer per sessie betaald gaan krijgen. 
In de praktijk van Bos Psychotherapie worden de tarieven gehanteerd die zijn vastgesteld door de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit) voor psychotherapie in de ambulante praktijk:

Tarieven
139,38 euro voor een behandeling van 45  minuten
166,13 euro voor een behandeling van 60 minuten.
187,62 euro voor een  diagnostiek/intake sessie van 60 minuten. 
In dit bedrag is ook de indirecte tijd inbegrepen, waaronder voorbereiding, verslaglegging, correspondentie of andere zaken die te maken hebben met het coördineren van de behandeling. Inhoudelijk mailcontact met de cliënt of overleg met collega's valt hier in principe niet onder en zal indien dit langer is dan 10 minuten, apart worden gedeclareerd. 
De diagnostiek sessies in de intakefase hebben een hoger tarief, omdat hier meer indirecte tijd aan verbonden is.


Restitutiepolis
De praktijk voor psychotherapie van M.H. Bos is een contractvrije praktijk. Dit betekent voor cliënten dat, als zij in aanmerking willen komen voor een volledige vergoeding van de behandeling, zij een restitutiepolis moeten hebben. Dat is een polis waarbij de cliënt zelf zijn zorgverlener kan kiezen ongeacht of de betreffende verzekeraar een contract met de zorgverlener heeft. Omdat psychotherapie in het basispakket zit heeft de client in dat geval recht op volledige vergoeding. Let daarbij wel op dat het een restitutiepolis betreft waarbij 100% van het NZA tarief (Nederlandse Zorg Autoriteit) vergoed wordt. (Dit is veelal niet het zelfde als 100% van wat zorgverzekeraars als het marktconforme tarief beschouwen.)
Hieronder volgt een link naar een aantal voorbeelden van restitutiepolissen (2023) waarbij cliënten psychotherapie volledig vergoed krijgen. LET OP: aan deze lijst kunnen geen rechten ontleend worden. U blijft ten alle tijde zelf verantwoordelijk voor het betalen van de kosten van de behandeling. U krijgt maandelijks een factuur welke u kunt indienen bij uw zorgverzekeraar. 
Psychotherapie gaat tevens ten laste van uw eigen risico. Uw zorgverzekeraar zal dit met u verrekenen. 

Restitutiepolissen 2023

Mocht u geen restitutiepolis hebben of deze niet willen of kunnen afsluiten, dan ligt de vergoeding van de behandeling veelal rond 60-70% van de kosten. Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Maar een gebrek aan financiële middelen mag geen reden zijn om niet de zorg te krijgen die u nodig heeft. Dus in dat geval kan u in overleg treden met Mathilde Bos, de eigenaar van de praktijk, om te kijken naar een oplossing. 

Vergoeding van relatietherapie
Sinds 1 januari 2013 worden relatieproblemen door het College van Zorgverzekeraars niet meer beschouwd als een stoornis of een ziektebeeld en dit wordt dus niet meer vergoed.  Dat betekent dat u dit zelf zult moeten betalen. Er zijn zorgverzekeraars die dit wel in hun aanvullende verzekering hebben opgenomen.
Mocht er echter naast de relatieproblemen, of soms als gevolg van de relatieproblemen, sprake zijn van andere psychische klachten welke gekwalificeerd kunnen worden als een stoornis (bv depressieve klachten, angstklachten of persoonlijkheidsproblematiek) dan kan er op basis van die diagnose wel bij de zorgverzekeraar gedeclareerd worden.

Niet vergoede zorg
Behalve relatieproblemen, zijn er nog een aantal diagnoses die niet vergoed worden. Dat betreft onder andere de aanpassingsstoornis en werkproblemen.

Zelf betalen

Er bestaat altijd de mogelijkheid om de therapie zelf te bekostigen. In dat geval is er geen verwijsbrief nodig. Er zal dan 'coaching' op de factuur komen te staan en er zal BTW in rekening worden gebracht. Het tarief voor zelfbetalers is 130 euro per 60 minuten, exclusief BTW.